Sposób przygotowania:
Babka jogurtowa w lukrze malinowymKrok 1
Do misy wsypujemy przesianą make wraz z proszkiem do pieczenia.
Wbijamy jaja i wlewamy ciepłe mleko.
Miękkie masło lub rozpuszczone dodajemy do reszty składników.
Teraz na samym końcu dodajemy jogurt i mieszamy wszystkie składniki ręcznie.
Krok 2
Formę silikonową okrągłą z rowkami smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
Przekładamy ciasto, wstawiamy do nagrzanego pieca do 200 stopni i zmniejszamy do 170 i pieczemy godzinę.
Krok 3
Maliny blender-ujemy i przecedzamy przez sitko z gazą aby nam pestki nie przeszły, dodajemy zmiksowany ksylitol i mieszamy. Powstał nam lukier malinowy.
Krok 4
Babkę wyjmujemy, zostawiamy do ostygnięcia. Ostudzoną babkę polewamy lukrem malinowym.