lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Babka jogurtowa w lukrze malinowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dziś polecam pyszną babeczkę jogurtową o smaku jabłuszka. Szybka, smaczna, delikatna. Zapamiętasz ten smak na długo.

Babka jogurtowa w lukrze malinowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka jogurtowa w lukrze malinowym

Składniki:

Dodatkowo:

  • maliny 1 szklanka
  • ksylitol zmielony 1 szklanka

Sposób przygotowania:

Babka jogurtowa w lukrze malinowym

Krok 1

Do misy wsypujemy przesianą make wraz z proszkiem do pieczenia.

Wbijamy jaja i wlewamy ciepłe mleko.

Miękkie masło lub rozpuszczone dodajemy do reszty składników.

Teraz na samym końcu dodajemy jogurt i mieszamy wszystkie składniki ręcznie.

Krok 2

Formę silikonową okrągłą z rowkami smarujemy masłem i obsypujemy mąką.

Przekładamy ciasto, wstawiamy do nagrzanego pieca do 200 stopni i zmniejszamy do 170 i pieczemy godzinę.

Krok 3

Maliny blender-ujemy i przecedzamy przez sitko z gazą aby nam pestki nie przeszły, dodajemy zmiksowany ksylitol i mieszamy. Powstał nam lukier malinowy.

Krok 4

Babkę wyjmujemy, zostawiamy do ostygnięcia. Ostudzoną babkę polewamy lukrem malinowym.

Babka jogurtowa Bbbeczka jogurtowa w lukrze malino
Do misy wsypujemy przesianą make wraz z proszkiem do pieczenia. Wbijamy jaja.
Babka jogurtowa Bbbeczka jogurtowa w lukrze malino
Do mąki i jaj wlewamy ciepłe mleko, mieszamy.
Babka jogurtowa Bbbeczka jogurtowa w lukrze malino
Miękkie masło lub rozpuszczone dodajemy do reszty składników.
Babka jogurtowa Bbbeczka jogurtowa w lukrze malino
Formę silikonową okrągłą z rowkami smarujemy masłem i obsypujemy mąką.

Tagi:

babka ciasto