ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Sernik puchaty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Serniki zawsze cieszą się powodzeniem. Wystarczy posypać cukrem pudrem i jest ok, ale można też przykryć np. ptasim mleczkiem. Fajnie smakuje.

Sernik puchaty

Składniki:

Sernik puchaty

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru

 

  • masło do wysmarowania formy

 

 

  • paczka ptasiego mleczka
  • 2 łyżki mleka
  • bezy do dekoracji

Sposób przygotowania:

Sernik puchaty

ETAP 1:

Sernik puchaty
Sernik puchaty przykryty ptasim mleczkiem

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło i posiekać z mąką.
Dodać cukier, żółtka i zagnieść ciasto. Wykleić ciastem foremkę ( wcześniej wysmarowaną masłem ). Wstawić do lodówki na ok 20 min.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać masło i dalej ucierać. Stopniowo dodawać ser i w dalszym ciągu miksować. Dodać wymieszane mąki z proszkiem i sok z cytryny. Białka ubić na sztywną pianę. Śmietanę też ubić na sztywno. Masy połączyć używając szpatułki. Wyłożyć do formy na ciasto i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Pieczenie ok 70 min.

Studzenie przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Ptasie mleczko rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek mleka.

Wystudzony sernik pokryć płynnym ptasim mleczkiem. Ozdobić bezami.

Smacznego.