Sposób przygotowania:
Sernik puchatyETAP 1:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło i posiekać z mąką.
Dodać cukier, żółtka i zagnieść ciasto. Wykleić ciastem foremkę ( wcześniej wysmarowaną masłem ). Wstawić do lodówki na ok 20 min.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać masło i dalej ucierać. Stopniowo dodawać ser i w dalszym ciągu miksować. Dodać wymieszane mąki z proszkiem i sok z cytryny. Białka ubić na sztywną pianę. Śmietanę też ubić na sztywno. Masy połączyć używając szpatułki. Wyłożyć do formy na ciasto i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Pieczenie ok 70 min.
Studzenie przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Ptasie mleczko rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek mleka.
Wystudzony sernik pokryć płynnym ptasim mleczkiem. Ozdobić bezami.
Smacznego.