Sposób przygotowania:
Wielkanocny baranek drożdżowyETAP 1
CIASTO:
Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru i około 4 łyżki mąki pszennej. Tak przygotowany rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia.
Między czasie rozpuszczamy masło i studzimy. Mąki łączymy ze sobą.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, jajka, sól oraz w miarę wyrabiania stopniowo mąkę. W połowie wyrabiania dodajemy tłuszcz.
W sumie ciasto wyrabiamy około 15 minut. Gotowe, takie które odchodzi od dłoni przykrywamy i pozostawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia.
ETAP 2
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Gotowe dzielimy na około 28-30 części.
ETAP 3
Każdą porcje ciasta nadziewamy czekoladowym jajkiem.
ETAP 4
Z ciasta formujemy małe bułeczki. Z bułeczek na przygotowanej blaszce formujemy brzuszek baranka. Z większego kawałka ciasta formujemy buzię, a z mniejszych uszy oraz nóżki.
ETAP 5
Uformowanego baranka smarujemy roztrzepanym jajkiem. Brzuszek dodatkowo posypujemy kruszoną. Z rodzynek wykonujemy oczy. Baranka pozostawiamy na około 15 minut do podrośnięcia. Następnie wkładamy go do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 180°C do zrumienienia.
Upieczonego wyjmujemy, studzimy i gotowe.
KRUSZONKA: Mąkę łączymy z cukrem. Do połączonych składników dodajemy masło. W palcach łączymy składniki do momentu powstania kruszonki.
gusia1000
cherry