SUPERPRZEPIS

Wielkanocny baranek drożdżowy

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Wielkanocny baranek drożdżowy Więcej zdjęć (5)

Odrywane bułeczki z ciasta drożdżowego smakują rewelacyjnie. W okresie Wielkanocnym warto bułeczki uformować, tak by powstał baranek. I tak niewielkim nakładem pracy otrzymujemy świąteczny wypiek!!!

Składniki:

Wielkanocny baranek drożdżowy

CIASTO

DODATKOWO:

  • Jajko do posmarowania baranka,
  • Czekoladowe jajeczka z kolorowym lukrze (około 28 sztuk),
  • Rodzynki na wykonanie oczek

KRUSZONKA

Sposób przygotowania:

Wielkanocny baranek drożdżowy

ETAP 1

Wielkanocny baranek drożdżowy
ciasto wyrasta około 60 minut

CIASTO:
Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru i około 4 łyżki mąki pszennej. Tak przygotowany rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia.

Między czasie rozpuszczamy masło i studzimy. Mąki łączymy ze sobą.

Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, jajka, sól oraz w miarę wyrabiania stopniowo mąkę. W połowie wyrabiania dodajemy tłuszcz.
W sumie ciasto wyrabiamy około 15 minut. Gotowe, takie które odchodzi od dłoni przykrywamy i pozostawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia.

ETAP 2

Wielkanocny baranek drożdżowy
Przygotowane ciasto dzielimy na mniejsze części

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Gotowe dzielimy na około 28-30 części.

ETAP 3

Wielkanocny baranek drożdżowy
Jajeczkami nadziewamy bułeczki

Każdą porcje ciasta nadziewamy czekoladowym jajkiem.

ETAP 4

Wielkanocny baranek drożdżowy
Z bułeczek formujemy baranka

Z ciasta formujemy małe bułeczki. Z bułeczek na przygotowanej blaszce formujemy brzuszek baranka. Z większego kawałka ciasta formujemy buzię, a z mniejszych uszy oraz nóżki.

ETAP 5

Wielkanocny baranek drożdżowy
Posmarowanego jajkiem baranka oprószamy kruszonką

Uformowanego baranka smarujemy roztrzepanym jajkiem. Brzuszek dodatkowo posypujemy kruszoną. Z rodzynek wykonujemy oczy. Baranka pozostawiamy na około 15 minut do podrośnięcia. Następnie wkładamy go do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 180°C do zrumienienia.

Upieczonego wyjmujemy, studzimy i gotowe.

KRUSZONKA: Mąkę łączymy z cukrem. Do połączonych składników dodajemy masło. W palcach łączymy składniki do momentu powstania kruszonki.