Sposób przygotowania:
Schab po warszawskuETAP 1:
Schab oczyścić, umyć i osuszyć. Włożyć do worka pieczeniowego i dodać olej, sól, zioła prowansalskie, majeranek, czosnek niedźwiedzi.
Wszystkie przyprawy wmasować w mięso. Pozostawić w lodówce na ok 12 godz.
Worek umieścić w żaroodpornym naczyniu. Pieczenie ok 1,5 godz - 180 stopni. Upieczone mięso wyjąć i pozostawić aby wystygło.
Powstały sos przecedzić i dodać wrzątku tyle żeby było ok 1/2 l wywaru.
Dodać żelatynę. Mieszać, żeby się rozpuściła. Można podgrzać, ale nie gotować.
Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
Dodać chrzan, śmietanę, cukier, sól. Wymieszać żeby powstał gęsty sos.
Mięso pokroić w plastry tak żeby powstały kieszonki.
Kieszonki napełniać farszem i zalepiać drobniutko pokrojonym szczypiorkiem.
Ułożyć na półmisku i zalać tężejącą galaretą.
Udekorować wg fantazji i pozostawić do całkowitego stężenia.
Smacznego.