Sposób przygotowania:
Babka cytrynowa
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem na puch, ciągle ucierając dodajemy kolejno po jednym żółtku. Wlewamy sok z cytryny i skórkę, miksujemy. Dodajemy przesiane mąki z proszkiem, miksujemy na gładkie ciasto.
Białka ubijamy ze szczypta soli, dodajemy do ciasta i delikatnie łyżką mieszamy.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką lub mąką formy z kominem (o średnicy 24cm), wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 45-50 minut w temp. 170stC do suchego patyczka.
Upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika, studzimy kilka minut w formie, następnie wyjmujemy i kładziemy na kratce.
Lukier:
Sok z cytryny rozcieramy z cukrem pudrem, lukrem polewamy ciepłą babkę.
Smacznego!
Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem na puch, ciągle ucierając dodajemy kolejno po jednym żółtku. Wlewamy sok z cytryny i skórkę, miksujemy. Dodajemy przesiane mąki z proszkiem, miksujemy na gładkie ciasto.
Białka ubijamy ze szczypta soli, dodajemy do ciasta i delikatnie łyżką mieszamy.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką lub mąką formy z kominem (o średnicy 24cm), wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 45-50 minut w temp. 170stC do suchego patyczka.
Upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika, studzimy kilka minut w formie, następnie wyjmujemy i kładziemy na kratce.
Lukier:
Sok z cytryny rozcieramy z cukrem pudrem, lukrem polewamy ciepłą babkę.
Smacznego!
skuter5
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki