peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 224]

Babka na śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna babka wielkanocna na śmietanie

Babka na śmietanie

Składniki:

Babka na śmietanie

 

  • 4jaja

 

  • 1 szklanka cukru

 

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

 

 

 

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • gotowa polewa czekoladowa

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Babka na śmietanie
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy ze szklanką cukru na puszystą masę. Białka ubijamy z cukrem wanilinowym na sztywną pianę. Do masy z żółtek dodajemy śmietanę i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - możemy mieszać mikserem. Po połączeniu się składników dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do blachy (z kominem) wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą i pieczemy w temperaturze 160-180 stopni przez około 1 godzinę (do suchego patyczka). Po wystygnięciu polewamy polewą czekoladową przygotowaną wg wskazówek z opakowania bądź lukrem.

Tagi:

tarta