SUPERPRZEPIS

Babka cytrynowa Berniki

  • 1
  • bernika
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Babka cytrynowa Berniki Więcej zdjęć (3)

Cytrynowa pyszna babka na Wielkanoc.

Składniki:

Babka cytrynowa Berniki

 

  • szklanka + 3 i 1/2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki + 1 łyżka mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% lub 22%
  • 3.5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • skórka otarta z 3 cytryn
  • 6 łyżek rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • lukier cytrynowy z 1/2 szklanki cukru pudru i soku z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa Berniki
Piekarnik nagrzać do 175C i przygotować foremkę. W misie miksera wymieszać na wolnych obrotach mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodać lekko roztrzepane jaja i dalej na wolnych obrotach mieszać aż do uzyskania gładkiej masy. Połączyć masło ze śmietaną i sokiem z cytryny. Ubić trzepaczką i dodać do miksera razem ze skorką cytynową. Dobrze wymieszać, Napełnić foremkę i piec ok. 60 minut, aż wykałaczka będzie czysta. Wystudzone ciasto polać lukrem cytrynowym i posypać skórką cytrynową.
Babka cytrynowa Berniki
Na świąteczny stół kawałek cytrynowej babki
Babka cytrynowa Berniki
Cytrynowa babka idealny wypiek na Wielkanoc