Sposób przygotowania:
Piaskowa babka bezglutenowaETAP 1:
Formę na babkę z kominem wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Całe jajka ubić na jasną, puszystą masę, cały czas miksując dodać partiami cukier.
Miksować kilka minut. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i otartą skórkę cytrynową, zmiksować tylko do połączenia.
Masło rozpuścić, zagotować i takie wrzące wlać do masy, wymieszać.
Masę przelać do przygotowanej formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Pierwsze 30 minut piec w temperaturze 160 stopni (140 z termo obiegiem), następnie podnieść temperaturę do 170 stopni (150 z termoobiegiem) i dopiekać jeszcze około 30 minut, do suchego patyczka.
Upieczone ciasto zostawić w foremce przez kilka minut, a następnie wyjąć ją i wystudzić na kratce kuchennej.