slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Cukiniowa babka kisielowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zapraszam na smaczną babkę z dodatkiem zdrowej cukinii. Dzięki niej babka jest wilgotna w środku. Polecam.

Cukiniowa babka kisielowa

Składniki:

Cukiniowa babka kisielowa

 

  • 2 szkl mąki
  • 2 op. kisielu cytrynowego w proszku (80g)
  • 1 szkl maślanki
  • 1/2 szkl cukru
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 1 szkl startej i odciśniętej cukinii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • oraz gotowa polewa
  • keksówka 12x24 cm

Sposób przygotowania:

Cukiniowa babka kisielowa
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rozpuszczamy masło i studzimy.

W jednej misce łączymy mokre składniki: maślankę, rozpuszczone masła, jajka i cukinię.

W drugiej misce łączymy suche składniki: mąkę, kisiele, cukier i proszek do pieczenia.

Suche składniki wsypujemy do miski z mokrymi i mieszamy dokładnie.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.

Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy przez ok. 1 godz i 15 minut w temperaturze 180 stopni- do tzw, suchego patyczka.

Upieczone ciasto studzimy i polewamy polewą. Smacznego.