WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1020]

Babka na zimno z malinami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babka na zimno na bazie jogurtu, serka waniliowego i galaretek, z dodatkiem świeżych malin. Idealna na Wielkanoc lub na co dzień.

Babka na zimno z malinami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka na zimno z malinami

 

  • 2 serki waniliowe po 200g (użyłam serka marki Rolmlecz)
  • jogurt naturalny 180g + 2 łyżki jogurtu (użyłam jogurtu Zott primo)
  • 4 galaretki w różnych smakach (u mnie: rubinowa z Wodzisławia, cytrynowa, malinowa i agrestowa)
  • 1 galaretka z pianką o smaku truskawkowym z Winiary
  • barwnik spożywczy żółty, różowy i zielony (ale można je pominąć, wtedy kolory nie będą aż tak żywe)
  • świeże maliny
  • okrągłe biszkopty ok. 10-12szt.
  • 2-3 opakowania mini herbatników

Sposób przygotowania:

Babka na zimno z malinami

ETAP 1:

Galaretkę rubinową rozpuścić według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Zimno przelać do formy silikonowej na babkę i powrzucać w nią maliny.

Schować formę do lodówki żeby galaretka stężała. Galaretkę cytrynową z odrobiną żółtego barwnika i malinową z odrobiną różowego rozpuścić każdą oddzielnie w 200 ml gorącej wody. Wystudzić.
Każdą wymieszać z jednym serkiem waniliowym i jedną łyżką jogurtu. Odstawiłam do lodówki by zgęstniały.

Gdy zaczęły tężeć, wyłożyć je na stężałą już galaretkę rubinową. Kłaść na przemian łyżkę żółtej masy i łyżkę różowej.

Na masie ułożyć biszkopty i schłodzić w lodówce. Galaretkę agrestową rozpuścić w 200 ml gorącej wody i wystudzić.

Zimną galaretkę wymieszać z 180 g jogurtu naturalnego o odrobiną zielonego barwnika. Masę wylać na poprzednie warstwy i ułożyć na niej herbatniki. Galaretkę truskawkową z pianką rozpuścić w 1,5 szkl. gorącej wody, wystudzić i wylać na ciasto.

Ponownie schłodzić w lodówce przez co najmniej kilka godzin. Gdy babka będzie sztywna można zdjąć ostrożnie formę i podać.

Babka na zimno z malinami
Kawałek babki na zimno z malinami na talerzyku