Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 411]

Deser owocowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny lekki i kolorowy deser z dodatkiem pianki z mleka skondensowanego z galaretką oraz ciemnych winogron i owoców granatu.

Deser owocowy

Składniki:

Deser owocowy

 

  • 1 szkl. dobrze schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 galaretka przezroczysta
  • kiść ciemnych winogron
  • 1 szt. granatu
  • 2 kiwi
  • 5 ciasteczek typu Oreo
  • kolorowe cukierki i posypka cukrowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Deser owocowy
Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Mleko skondensowane dobrze schłodzone ubijamy na puszystą pianę na najwyższych obrotach miksera. Nie przerywając ubijania wlewamy stopniowo tężejącą galaretką.

Winogrono myjemy i osuszamy. Z owocu granatu wydobywany ziarenka owocowe . Kiwi obieramy i kroimy w plasterki.

Ubitą piankę wkładamy do rękawa cukierniczego. Na dno szklanych pucharków nakładamy warstwę pianki . Układamy po parę winogron, posypujemy owocami granatu . Dekorujemy wierzch deseru warstwą pianki. Na środku każdego deserku układamy po 1 ciasteczku i po 2 plasterki kiwi. Posypujemy owocami granatu, cukiereczkami i cukrową posypką.

Tagi:

deser