BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Sernik na zimno z malinami i galaretką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam smaczny sernik na zimno. Sernik z p[pysznymi malinami oraz galaretką. Gościom sernik bardzo smakował.

Sernik na zimno z malinami i galaretką

Składniki:

Sernik na zimno z malinami i galaretką

 

  • ser twarogowy z wiaderka 1 kg,
  • paczka biszkoptów,
  • rodzynki (garść)
  • maliny 500 g,
  • galaretka zielona 1 op,( można da inny kolor galaretki)
  • żelatyna spożywcza 2 łyżki,
  • mleko 1/4 szklanki,
  • śmietana 30% 150 g,
  • op. cukru wanilinowego,
  • cukier pudru 3/4 szklanki,

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z malinami i galaretką
Galaretkę przygotować według opisu na opakowaniu z tym że mniej wody o 1/4 szkl.

Malinki oczyścić.

Tortownice o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć i spiąć obręcz następnie poukładać biszkopty.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, mieszając aż do rozpuszczenia żelatyny.

Dodać mleko i dokładanie wymieszać.

Twaróg wymieszać ze śmietaną, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. 

Dodać garść rodzynek i delikatnie wymieszać.

Na spód z biszkoptów wylać ser, wyrównać powierzchnię rozłożyć oczyszczone maliny i wstawić sernik do lodówki na około 40 minut.

Sernik wyjąc z lodówki i porcjami nakładać tężejąca galaretkę.

Ciasto włożyć do lodówki, do całkowitego stężenia.