Sposób przygotowania:
Sernik na zimno z galaretką
Spód biszkoptowy :
Jajka ubijamy na wysokich obrotach miksera dodając po łyżce cukru. Kiedy masa będzie puszysta dodajemy proszek do pieczenia, mąkę oraz rozpuszczone i wystudzone masło. Delikatnie mieszamy .
Ciasto wylewamy do przygotowanej wcześniej foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 20 minut.
Masa serowa :
Przygotowujemy 3 różnokolorowe galaretki ( każdą osobno ). Najlepiej w długich i płaskich naczyniach. Odstawiamy do lodówki, aby stężały i kroimy w kostkę.
Żelatynę moczymy w 1/2 szklanki zimnego mleka ( najlepiej w jakimś garnuszku lub rondelku ). Następnie napęczniałą żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzątku i podgrzewamy do momentu aż się rozpuści.
W misie miksera ubijamy jajka dodając do nich cukier. Do ubitych jajek dodajemy stopniowo ser do sernika i rozpuszczone i wystudzone masło. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy kilka łyżek masy serowej i mieszamy. Dodajemy do masy serowej i całość dokładnie mieszamy na małych obrotach.
1/2 masy serowej wykładamy na upieczony spód biszkoptowy , wykładamy na to pokrojone kostki galaretki i na to dajemy resztę masy serowej. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy ostatnią galaretkę i gdy lekko stężeje wylewamy ją na sernik. Ciasto chłodzimy w lodówce aż całkowicie stężeje.
Jajka ubijamy na wysokich obrotach miksera dodając po łyżce cukru. Kiedy masa będzie puszysta dodajemy proszek do pieczenia, mąkę oraz rozpuszczone i wystudzone masło. Delikatnie mieszamy .
Ciasto wylewamy do przygotowanej wcześniej foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 20 minut.
Masa serowa :
Przygotowujemy 3 różnokolorowe galaretki ( każdą osobno ). Najlepiej w długich i płaskich naczyniach. Odstawiamy do lodówki, aby stężały i kroimy w kostkę.
Żelatynę moczymy w 1/2 szklanki zimnego mleka ( najlepiej w jakimś garnuszku lub rondelku ). Następnie napęczniałą żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzątku i podgrzewamy do momentu aż się rozpuści.
W misie miksera ubijamy jajka dodając do nich cukier. Do ubitych jajek dodajemy stopniowo ser do sernika i rozpuszczone i wystudzone masło. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy kilka łyżek masy serowej i mieszamy. Dodajemy do masy serowej i całość dokładnie mieszamy na małych obrotach.
1/2 masy serowej wykładamy na upieczony spód biszkoptowy , wykładamy na to pokrojone kostki galaretki i na to dajemy resztę masy serowej. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy ostatnią galaretkę i gdy lekko stężeje wylewamy ją na sernik. Ciasto chłodzimy w lodówce aż całkowicie stężeje.
Masa serowa
4 kolorowe galaretki ( każda inna )
1 kg sera do sernika
1,5 opakowania żelatyny
1/2 szklanki mleka
125 g masła
160 g cukru drobnego
3 jajka