Sposób przygotowania:
Babka orzechowo żurawinowa z białą polewą
Masło, woda i jajka muszą mieć temperaturę pokojową. Do rondelka wkładamy masło, wsypujemy cukier i wlewamy wodę z aromatem waniliowym. Całość gotujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Studzimy.
Orzechy włoskie mielimy na drobny pył. Łączymy z przesianą mąką, kakao i proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Do misy miksera wlewamy przestudzone, rozpuszczone masło. Dosypujemy suche składniki oraz żółtka. Miksujemy do połączenia się składników.
Pod koniec wsypujemy suszoną żurawinę. Na samym końcu dokładamy pianę z białek i delikatnie mieszamy ją drewnianą łyżką.
Gotową masę przelewamy do formy na babkę o średnicy 23 cm. Pieczemy w temperaturze 170*C przez 55-60 minut.
Najlepiej sprawdzić suchym patyczkiem czy babka jest dobra.
Po wystudzeniu dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą oraz włoskimi orzechami i żurawiną.
Orzechy włoskie mielimy na drobny pył. Łączymy z przesianą mąką, kakao i proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Do misy miksera wlewamy przestudzone, rozpuszczone masło. Dosypujemy suche składniki oraz żółtka. Miksujemy do połączenia się składników.
Pod koniec wsypujemy suszoną żurawinę. Na samym końcu dokładamy pianę z białek i delikatnie mieszamy ją drewnianą łyżką.
Gotową masę przelewamy do formy na babkę o średnicy 23 cm. Pieczemy w temperaturze 170*C przez 55-60 minut.
Najlepiej sprawdzić suchym patyczkiem czy babka jest dobra.
Po wystudzeniu dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą oraz włoskimi orzechami i żurawiną.