Sposób przygotowania:
Babka orzechowa pachnąca rumem
1. Jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym ubij na puszystą masę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodawaj mąki wymieszane razem z proszkiem do pieczenia. Następnie stopniowo cienkim strumykiem wlewaj rozpuszczone masło. Na końcu dodaj posiekane orzechy i aromat rumowy. Wymieszaj.
2. Ciasto wyłóż na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą formę na babkę. Piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Przestudzoną babkę wyjmij z formy.
3. Czekoladę połam na kostki i rozpuść nad kąpielą wodną. Dodaj mleko i dokładnie wymieszaj, aż masa będzie jednolita. Przygotowaną polewą polej babkę. Wierzch udekoruj orzechami włoskimi i laskowymi.
2. Ciasto wyłóż na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą formę na babkę. Piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Przestudzoną babkę wyjmij z formy.
3. Czekoladę połam na kostki i rozpuść nad kąpielą wodną. Dodaj mleko i dokładnie wymieszaj, aż masa będzie jednolita. Przygotowaną polewą polej babkę. Wierzch udekoruj orzechami włoskimi i laskowymi.
bryndzia