misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasta bożonarodzeniowe

Babka orzechowa z korzenną nutą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna babka orzechowa z nutą korzenną, prawdziwa ozdoba świątecznego stołu.

Babka orzechowa z korzenną nutą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka orzechowa z korzenną nutą

 

 

Sposób przygotowania:

Babka orzechowa z korzenną nutą
Mąkę przesiać i dodać proszek do pieczenia, przyprawy i mielone orzechy; wymieszać. Margarynę utrzeć na puch z cukrem i cukrem waniliowym dodając po jednym jajku. Ciągle ucieramy. Dodać rum i masę dalej ucieramy. Do utartej masy wsypujemy porcjami mąkę z orzechami i dodatkami; mieszamy całość. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem a na dno dajemy papier. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 50 minut (próba patyczkiem). Ciasto po ostudzeniu i wyjęciu z keksówki posypujemy pudrem cukrem. SMACZNEGO!
Babka orzechowa z korzenną nutą
margarynę ucieramy z cukrem i jajkami na puszystą masę...
Babka orzechowa z korzenną nutą
do utartej masy wsypujemy wymieszaną mąkę z orzechami i przyprawami...
Babka orzechowa z korzenną nutą
gotowe ciasto przekładamy do keksówki...
Babka orzechowa z korzenną nutą
babka po upieczniu i wyjęciu z formy, studzi się na kratce kuchennej...