Sposób przygotowania:
Babka orzechowa z korzenną nutą
Mąkę przesiać i dodać proszek do pieczenia, przyprawy i mielone orzechy; wymieszać. Margarynę utrzeć na puch z cukrem i cukrem waniliowym dodając po jednym jajku. Ciągle ucieramy. Dodać rum i masę dalej ucieramy. Do utartej masy wsypujemy porcjami mąkę z orzechami i dodatkami; mieszamy całość. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem a na dno dajemy papier. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 50 minut (próba patyczkiem). Ciasto po ostudzeniu i wyjęciu z keksówki posypujemy pudrem cukrem. SMACZNEGO!
zozolek
misia14
wg mnie rum nie jest konieczny, jednak ciasto jest dość ścisłe i nalezy coś dodać w zamian...może inny alkohol albo po prostu mleko...
zozolek
a to dobra wiadomość:)