Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 288]

Babka piaskowa z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią

Babka piaskowa z rodzynkami

Składniki:

Babka piaskowa z rodzynkami

na ciasto:

Sposób przygotowania:

Babka piaskowa z rodzynkami
Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną.

Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta.

Blachę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy przez 55-60 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzimy.

Dekorujemy cukrem pudrem.