Sposób przygotowania:
Babka piaskowa z czekoladą
1 czekoladą drobno siekamy w kostkę,oprószamy ją delikatne mąką ziemniaczaną.
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodawać po 1 jajku. Następnie dodać parę kropli aromatu waniliowego. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypujemy na przemian z mlekiem ciągle ucierając. Na koniec mieszamy z posiekaną czekoladą. Przelewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą dużej formy na babkę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w ok.170-180 stopniach. Po upieczeniu delikatnie wyciągamy z formy i studzimy.
Polewa:
Listek żelatyny moczymy w zimnej wodzie ok.5 min.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy drugą tabliczkę gorzkiej czekolady mieszając z mlekiem. Następnie ściągamy z kąpieli wodnej i dodajemy odciśnięty listek żelatyny. Mieszkamy aż się rozpuści. Gdy polewa lekko tężeje polewamy nią babkę.
Parę truskawek w czekoladzie siekamy drobniutko i posypujemy nimi babkę a resztę przekrawamy na pół i układamy na wierzchu babki. Dekoracyjne posypujemy maczkiem truskawkowym.
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodawać po 1 jajku. Następnie dodać parę kropli aromatu waniliowego. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypujemy na przemian z mlekiem ciągle ucierając. Na koniec mieszamy z posiekaną czekoladą. Przelewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą dużej formy na babkę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w ok.170-180 stopniach. Po upieczeniu delikatnie wyciągamy z formy i studzimy.
Polewa:
Listek żelatyny moczymy w zimnej wodzie ok.5 min.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy drugą tabliczkę gorzkiej czekolady mieszając z mlekiem. Następnie ściągamy z kąpieli wodnej i dodajemy odciśnięty listek żelatyny. Mieszkamy aż się rozpuści. Gdy polewa lekko tężeje polewamy nią babkę.
Parę truskawek w czekoladzie siekamy drobniutko i posypujemy nimi babkę a resztę przekrawamy na pół i układamy na wierzchu babki. Dekoracyjne posypujemy maczkiem truskawkowym.