Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Babka piaskowa z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Klasyczna babka piaskowa z dodatkiem posiekanej gorzkiej czekolady. Oblana polewą z czekolady udekorowana truskawkami w czekoladzie.Idealna na świąteczny stół.

Babka piaskowa z czekoladą

Składniki:

Babka piaskowa z czekoladą

na ciasto:

do dekoracji:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki mleka
  • 1 listek żelatyny
  • 8 truskawek suszonych w czekoladzie
  • maczek o smaku truskawkowym do dekoracji ciast

Sposób przygotowania:

Babka piaskowa z czekoladą
1 czekoladą drobno siekamy w kostkę,oprószamy ją delikatne mąką ziemniaczaną.

Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodawać po 1 jajku. Następnie dodać parę kropli aromatu waniliowego. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypujemy na przemian z mlekiem ciągle ucierając. Na koniec mieszamy z posiekaną czekoladą. Przelewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą dużej formy na babkę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w ok.170-180 stopniach. Po upieczeniu delikatnie wyciągamy z formy i studzimy.

Polewa:

Listek żelatyny moczymy w zimnej wodzie ok.5 min.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy drugą tabliczkę gorzkiej czekolady mieszając z mlekiem. Następnie ściągamy z kąpieli wodnej i dodajemy odciśnięty listek żelatyny. Mieszkamy aż się rozpuści. Gdy polewa lekko tężeje polewamy nią babkę. 

Parę truskawek w czekoladzie siekamy drobniutko i posypujemy nimi babkę a resztę przekrawamy na pół i układamy na wierzchu babki. Dekoracyjne posypujemy maczkiem truskawkowym.

Tagi:

babka ciasto