Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Babka piaskowa pachnąca wanilią

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babka piaskowa pachnąca wanilią- idealny deser do kawy lub herbaty. Każdemu będzie smakować. Polecam!!!

Babka piaskowa pachnąca wanilią

Składniki:

Babka piaskowa pachnąca wanilią

 

Lukier

  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 łyżka przegotowanej wody,
  • cukrowe perełki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Babka piaskowa pachnąca wanilią
1. Masło razem z cukrem i cukrem waniliowym utrzyj na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawaj po jednym żółtku. Następnie wsyp mąki wymieszane razem z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaj skórkę cytrynową oraz aromat.

2. Białka ubij na sztywno. Pianę dodaj do ciasta. Wymieszaj. Ciasto wyłóż do foremki na babkę wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piecz około godziny w temperaturze 160 stopni. Przestudzoną babkę wyjmij z formy.

3. Cukier puder utrzyj razem z wodą na jednolitą masę. Lukrem polej wierzch przestudzonej babki. Gotową babkę udekoruj cukrowymi perełkami.