Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Babka ryżowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Deser dla osób nie tolerujących mąki,

Babka ryżowa

Składniki:

Babka ryżowa

 

Sposób przygotowania:

Babka ryżowa
Zagotować mleko z wodą, do wrzącego płynu dodać ryż, gotować do miękkości.Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Z białek zrobić sztywną pianę. Ugotowany i wystudzony ryż połączyć z żółtkami i wymieszać. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Formę do babki posmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. Wyłożyć farsz do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec około 30 minut. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić. Ubić śmietanę z cukrem pudrem i polać nią babkę. Truskawki opłukać, osączyć i przekroić na pół. Obłożyć nimi babkę.

Tagi:

ryż jajko jajka