Sposób przygotowania:
Babka śmietankowa z rumem
Margarynę zmiksować z cukrem, następnie dodawać podczas mieszania po jednym jajku i zaraz miksować, zanim doda się kolejne. Potem odmierzyć dozę rumu i wlać do masy, cukier waniliowy oraz śmietankę 30%. Zmiksować i wyłączyć mikser na 10 min. Przesiać obie mąki osobno i wsypać do reszty składników, dodając proszek do pieczenia. Zmiksować ponownie i wyłączyć mikser, a mieszadła odkręcić i dać do mycia. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, blachę falistą natłuścić i wysypać bułką tartą. Ciasto wlać na dno formy i wstawić do gorącego piekarnika. Piec z ok. 40-50 min.,zależy, kiedy ciasto się zrumieni. Przed końcem pieczenia wsadzić w babkę długi patyk, sprawdzając, czy jest upieczone. Jak patyk będzie suchy, tzn. można wyjąć i ostudzić ciasto. Potem wybić na talerz lub deskę do chleba z odwróconej do góry dnem blachy. Kroić i podawać.