jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 430]

Babka śmietankowa 8

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Babka śmietankowa oprószona cukrem pudrem ;)

Babka śmietankowa 8

Składniki:

Babka śmietankowa 8

 

  • CIASTO
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki śmietany 12%
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru kryształu
  • 1 aromat śmietankowy
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • DODATKI
  • 2 – 3 łyżki cukru pudru do posypania

 

Sposób przygotowania:

Babka śmietankowa 8
Ze składników na ciasto, jajka ubić z cukrem kryształem i cukrem waniliowym, a następnie dodać olej, śmietanę oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i połączyć, cały czas ucierając mikserem. Tak przygotowane ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną średniej formy i piec w temperaturze 180°C około 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia, a na koniec posypać cukrem pudrem.