Sposób przygotowania:
Babka wielkanocna w śmietankowej czapie
Składniki powinny mieć jednakową temperaturę. -Piekarnik nastawić na 170 st. C. Przygotować foremkę do pieczenia / najlepiej silikonową/. -Przy pomocy miksera ubić jajka z cukrem na puszysty krem. -Ubijając nadal masę / zmniejszyć obroty/ dodawać po trochę śmietany . -Do połączonych składników wsypać stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli oraz drobno pokrojone orzechy i posiekaną czekoladę. -Wymieszać składniki przy pomocy łopatki. -Gotowe ciasto przełożyć do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika. -Piec ok.45 minut, do suchego patyczka. -Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasto do lekkiego przestudzenia, a następnie wyjąć z foremki i umieścić na kratce kuchennej.-Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wody i podgrzewać / nie gotować/ do całkowitego jej rozpuszczenia. -Połączyć z jogurtem, dodać sok z cytryny i wymieszać. -Przy pomocy miksera ubićśmetanę z cukrem pudrem. -Ciągle mieszając powoli wlewać przygotowany jogurt z żelatyną. - Połowę kremu śmietankowego wlać do silikonowej foremki, w której pieczona była babka i wstawić na chwilę do zamrażalnika. -Wierzch babki posmarować cienko kremem, a następnie wyłożyć stężałą masę śmietankową / włożyć babkę do foremki ,a następnie odwrócić i przełożyć na talerz , czapa powinna przykleić się do babki/. -Pozostałą lekko tężejącą już masą/ po przygotowaniu przetrzymać w temp. pokojowej/ ozdobić krokantem orzechowym.