Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Babka śmietanowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Puszysta i smaczna babka. Nieodzowny element świąt wielkancnych. Ale smakuje każdego dnia w roku. Robię często.

Babka śmietanowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babka śmietanowa

 

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemnuaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżezka cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Babka śmietanowa
Żołtka jajek zmiksować z oboma cukrami. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Wlać śmietanę i zmiksować. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do formy na babkę.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Wyjąc po ostygnięciu. Wyłożyć odwritnie. Można polukrwać lub polać czekoladą.
Babka śmietanowa
Żółtka zmiksowane z cukrami ba puszystą masę.
Babka śmietanowa
Ciasto wyłożone do silikonowej formy na babkę.
Babka śmietanowa
Upieczona babka śmietanowa. Po upieczeniu wyłożyć do góry dnem.