Sposób przygotowania:
Babka na białkach
Do tej babki można wykorzystać nadmiar białek.
Schłodzone białka wlewamy do miski dodajemy szczyptę soli ubijamy je mikserem.
Do trochę ubitej piany z białek zaczynamy powoli dosypywać cukier i cukier waniliowy ale cały czas ubijamy mikserem.
Ubijamy aż cukier się rozpuści a beza będzie puszysta.
Gdy beza będzie już ubita wlewamy po trochę wody i oleju tak na przemian miksujemy już na niższych obrotach miksera.
Do tak powstałej masy wsypujemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia mieszamy mikserem na niskich obrotach ale ja wolę wymieszać ręcznie.
Rozpuszczamy masło i smarujemy foremkę na babkę obsypujemy bułką tartą.
Odkładamy do innej miseczki trochę białego ciasta dodajemy kakao i mieszamy.
Do wysmarowanej foremki dajemy część białej masy na to wykładamy masę kakaową na to wykładamy pozostałą masę lekko wygładzamy górę.
Rozgrzewamy piekarnik 175 st wkładamy foremkę i pieczemy babkę około 50 - 60 minut.
Babkę po upieczeniu studzimy najlepiej na desce drewnianej.
Zimną babkę polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.
POLECAM!!
Schłodzone białka wlewamy do miski dodajemy szczyptę soli ubijamy je mikserem.
Do trochę ubitej piany z białek zaczynamy powoli dosypywać cukier i cukier waniliowy ale cały czas ubijamy mikserem.
Ubijamy aż cukier się rozpuści a beza będzie puszysta.
Gdy beza będzie już ubita wlewamy po trochę wody i oleju tak na przemian miksujemy już na niższych obrotach miksera.
Do tak powstałej masy wsypujemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia mieszamy mikserem na niskich obrotach ale ja wolę wymieszać ręcznie.
Rozpuszczamy masło i smarujemy foremkę na babkę obsypujemy bułką tartą.
Odkładamy do innej miseczki trochę białego ciasta dodajemy kakao i mieszamy.
Do wysmarowanej foremki dajemy część białej masy na to wykładamy masę kakaową na to wykładamy pozostałą masę lekko wygładzamy górę.
Rozgrzewamy piekarnik 175 st wkładamy foremkę i pieczemy babkę około 50 - 60 minut.
Babkę po upieczeniu studzimy najlepiej na desce drewnianej.
Zimną babkę polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.
POLECAM!!
halina
gusia1000