krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Babka tiulowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

bardzo dobre polecam wszystkim

Babka tiulowa

Składniki:

Babka tiulowa

 

  • 5 całych jaj
  • 1 szklanka cukru krzyształ
  • 250dkg masła ekstra
  • 50 g spirytusu
  • 25 dkg mąki ziemniaczanej
  • 5 dkg(2 Lyzi stołowe) mąki krupczaktki
  • 2 czubate łyzeczki proszku do pieczenia
  • sok z jednej cytryny
  • 5 dkg masła do smarowania formy
  • garstak kaszy manny do wysypania formy

Sposób przygotowania:

Babka tiulowa
zółtka z cukrem i masłem utrzec na puszystą masę dodac mąki wymieszane z proszkiem sok z jednej cytryny spirytus dodawac cienkim strumieniem cały czas ucierajac Na koncu dodac pianę ubitą z bialek lekko wymieszac Piec w nagrzanym piekarniku przez 60 min tem 165 Masła 25 dkg do ciasta 5 dkg do smarowania formy i kasza mannna do wysypania 5 dkg mąki krupczatki do ciasta