aazett

aazett

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Piegusek z białek 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dekorujemy babkę lukrem oraz skórką otartą z cytryny lub pomarańczy.

Piegusek z białek 3

Składniki:

Piegusek z białek 3

 

  • 12,5 dag masła + do formy
  • po szklance: białek (ok. 7 sztuk)
  • cukru, mąki
  • suchego maku niemielonego
  • łyzeczka cukru waniliowego
  • łyżeczka zapachu migdałowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • LUKIER: szklanka cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny oraz skórka otarta z cytryny lub pomarańczy

Sposób przygotowania:

Piegusek z białek 3
Masło rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy wszystkie składniki, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką formy z kominem. Pieczemy 30 min w 200 *C. Sprawdzamy patyczkiem - jeśli po wyjęciu jest suchy, ciasto wyjmujemy z piekarnika. Lukier: cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny. Dekorujemy babkę lukrem oraz skórką otartą z cytryny lub pomarańczy.

Tagi:

mak