Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Babka w wersji light

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Niespodziewani goście? Bardzo szybka i prosta babka w wersji lihgt wyratuje z opresji każdego.Ma mniej cholesterolu, masło zastąpiłam olejem

Babka w wersji light Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babka w wersji light

 

 

 

  • 35 dag cukru

 

  • szklanka oleju

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

 

Sposób przygotowania:

Babka w wersji light
Białka ubijamy na sztywną pianę, dalej ubijając dodajemy cukier i żółtka. Wlewamy olej i mieszamy. Przesiewamy do tego mąkę z proszkiem do pieczenia. Do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą wlewamy połowę ciasta. Do drugiej połowy dodajemy kako i również wlewamy. Pieczemy ok. 40-50 min w temperaturze 180 stopni.
Babka w wersji light
Babka powinna być pięknie wyrośnięta, a w środku puszysta.
Babka w wersji light
W celu odwrócenia babki, przykładamy do jej spodu talerz i odwracamy razem z formą.
Babka w wersji light
Babka w środku jest dwukolorowa, pięknie się prezentuje.

Tagi:

jajko jajka