Sposób przygotowania:
Babka z chałwą i majonezem
Na samym początku przygotować foremkę którą trzeba wysmarować rozpuszczonym masłem i obsypać bułką tartą.
Chałwę wykładamy na talerzyk i rozgniatamy widelcem.
Do miski wlewamy białka ubijamy na sztywno dodajemy stopniowo cukier.
Do dobrze ubitych białek wlewamy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy.
Do ubitych jajek dodajemy po łyżce majonezu i miksujemy na niższych obrotach miksera.
Do powstałej masy dodajemy chałwę i jeszcze mieszamy też mikserem na niskich obrotach
Do miski wsypujemy mąkę ,płatki jaglane mak, proszek do pieczenia i rodzynki żurawinę ,płatki czekoladowe mieszamy składniki w misce.
Do powstałej masy z jajek i majonezu wsypujemy wymieszane suche składniki mieszamy ale już ręcznie.
Masę przekładamy do wysmarowanej foremki. Trochę ciasta zostawiamy i dodajemy łyżeczkę przesianego kakao mieszamy.
Masę kakaową dajemy na górę babki robiąc lekkie dołki.
Piekarnik nagrzewamy 175 st i wkładamy formę.
Pieczemy babkę około 50 minut najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Babkę po upieczeniu studzimy na desce.
Zimną babkę polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi lub dowolnie
POLECAM!!!!
Chałwę wykładamy na talerzyk i rozgniatamy widelcem.
Do miski wlewamy białka ubijamy na sztywno dodajemy stopniowo cukier.
Do dobrze ubitych białek wlewamy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy.
Do ubitych jajek dodajemy po łyżce majonezu i miksujemy na niższych obrotach miksera.
Do powstałej masy dodajemy chałwę i jeszcze mieszamy też mikserem na niskich obrotach
Do miski wsypujemy mąkę ,płatki jaglane mak, proszek do pieczenia i rodzynki żurawinę ,płatki czekoladowe mieszamy składniki w misce.
Do powstałej masy z jajek i majonezu wsypujemy wymieszane suche składniki mieszamy ale już ręcznie.
Masę przekładamy do wysmarowanej foremki. Trochę ciasta zostawiamy i dodajemy łyżeczkę przesianego kakao mieszamy.
Masę kakaową dajemy na górę babki robiąc lekkie dołki.
Piekarnik nagrzewamy 175 st i wkładamy formę.
Pieczemy babkę około 50 minut najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Babkę po upieczeniu studzimy na desce.
Zimną babkę polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi lub dowolnie
POLECAM!!!!
Bo
gosia56
Masz rację była bo nie było jej w moment ;)
gusia1000