Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ucierana babka z chałwą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Kiedyś piekłam sernik chałwowy i wpadłam na pomysł,żeby upiec babkę.Wyszła idealnie pyszna.Smak chałwy jest bardzo wyczuwalny.Podczas pieczenia po całym domu roznosi się pyszny zapach.Polecam wielbicielom chałwy, nie tylko na świąteczny stół.

Ucierana babka z chałwą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ucierana babka z chałwą

 

  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 3 łyżki śmietany 12 %
  • 10 dag chałwy o dowolnym smaku ( ja użyłam sezamowej )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • dodatkowo:
  • masło do posmarowania foremki
  • bułka tarta do posypania foremki
  • pół tabliczki mlecznej czekolady ( 5 dag )

Sposób przygotowania:

Ucierana babka z chałwą
1.Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę,stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy.Następnie dodajemy chałwę i dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy śmietanę,obie mąki i proszek do pieczenia,całość dokładnie ucieramy. 2.Przygotowane ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. 3.Następnie pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. 4.Czekoladę łamiemy na małe kawałki i stapiamy w kąpieli wodnej,następnie dekorujemy babkę i odstawiamy do zastygnięcia.
Ucierana babka z chałwą
Z podanych składników ucieramy gładkie ciasto.
Ucierana babka z chałwą
Przygotowane chałwowe ciasto przekąłdamy do formy.
Ucierana babka z chałwą
Następnie babkę pieczemy,aż będzie rumiana.