Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Polenta smażona z bananami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kiedy ktoś stanowczo odmawia jedzenia kaszy, może nie jadł jej dobrze przygotowanej. Kasza nie musi się źle kojarzyć! Warto spróbować przygotowania jej na słodko, zwłaszcza dla dzieci.

Polenta smażona z bananami

Składniki:

Polenta smażona z bananami

 

  • kaszka kukurydziana 1 szkl.
  • klarowane masło 100 g
  • mleko 2 szkl.
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • miód płynny
  • sól do smaku
  • banany dojrzałe 2-3 duże

Sposób przygotowania:

Polenta smażona z bananami
Kaszę kukurydzianą wsypać na sito i bardzo dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą, aż zacznie wypływać klarowna i czysta. Można też namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie.

W garnku zagotować szklankę wody, posolić, włożyć odsączoną kaszę i ogrzewać, aż wchłonie wodę - wtedy dolać mleko i ugotować na gęsto dosypując cukier waniliowy. Przelać na półmisek opłukany zimną wodą i ostudzić.

Na patelni rozgrzać klarowane masło, dodać pokrojoną w kostkę kaszkę i przesmażyć kilka minut, aby zrumieniła się ze wszystkich stron.

Banany pokroić w plasterki i dołożyć do kaszki - smażyć razem kilka minut.

Kaszkę przełożyć na talerze i polać miodem.

Podawać na gorąco lub na zimno.