Sposób przygotowania:
Polenta smażona z bananami
Kaszę kukurydzianą wsypać na sito i bardzo dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą, aż zacznie wypływać klarowna i czysta. Można też namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie.
W garnku zagotować szklankę wody, posolić, włożyć odsączoną kaszę i ogrzewać, aż wchłonie wodę - wtedy dolać mleko i ugotować na gęsto dosypując cukier waniliowy. Przelać na półmisek opłukany zimną wodą i ostudzić.
Na patelni rozgrzać klarowane masło, dodać pokrojoną w kostkę kaszkę i przesmażyć kilka minut, aby zrumieniła się ze wszystkich stron.
Banany pokroić w plasterki i dołożyć do kaszki - smażyć razem kilka minut.
Kaszkę przełożyć na talerze i polać miodem.
Podawać na gorąco lub na zimno.
W garnku zagotować szklankę wody, posolić, włożyć odsączoną kaszę i ogrzewać, aż wchłonie wodę - wtedy dolać mleko i ugotować na gęsto dosypując cukier waniliowy. Przelać na półmisek opłukany zimną wodą i ostudzić.
Na patelni rozgrzać klarowane masło, dodać pokrojoną w kostkę kaszkę i przesmażyć kilka minut, aby zrumieniła się ze wszystkich stron.
Banany pokroić w plasterki i dołożyć do kaszki - smażyć razem kilka minut.
Kaszkę przełożyć na talerze i polać miodem.
Podawać na gorąco lub na zimno.