gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Babka z dodatkiem chałwy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Dosyć dawno nie piekłam babki a bardzo lubimy .A miałam w domu chałwę naszła mnie ochota aby upiec babkę chałwową .Bardzo nam smakowała

Babka z dodatkiem chałwy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka z dodatkiem chałwy

 

  • 20 dkg masło lub margaryna
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl cukru
  • 15 dkg chałwy ja dałam trzy małe po 65 g jeden

 

Sposób przygotowania:

Babka z dodatkiem chałwy
Białka ubijamy z odrobiną soli. Chałwę rozdrabniamy widelcem. Do miski dajemy masło ubijamy mikserem dodajemy stopniowo cukier ,chałwę i żółtka ucieramy na gładką masę.Do masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia mieszamy już ręcznie.Do wymieszanej masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.Ciasto wykładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.Wierzch lekko wyrównać.Babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 50 minut.Wystudzoną babkę dekorujemy polewą czekoladową. POLECAM!!!
Babka z dodatkiem chałwy
ubijamy białka ze szczyptą soli na pianę
Babka z dodatkiem chałwy
chalwę rozdrabniamy na talerzyku widelcem
Babka z dodatkiem chałwy
Do utartej masy dodajemy ubite białka
Babka z dodatkiem chałwy
masę przekładamy do wysmarowanej foremki

Tagi:

jajko jajka