Sposób przygotowania:
Rolada truskawkowa kropkaETAP 1:
Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku.
Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na najniższych obrotach miksera.
Odkładamy dwie łyżki ciasta i mieszamy z odrobiną czerwonego barwnika. Zabarwionym ciastem na blaszce o wymiarach 30x40 cm wyłożonej papierem do pieczenia robimy kropki. Wkładamy do piekarnika na 2 minuty w 180 stopniach.
Po tym czasie na podpieczone kropki wylewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12 min. Upieczony biszkopt przykrywamy czystą ściereczką, odwracamy do góry nogami, ściągamy papier do pieczenia, odwracamy ponownie i razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku (kropki muszą być od spodu).
Tak przygotowaną roladę odstawiamy do ostudzenia.
ETAP 2:
Krem: śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mascarpone i dokładnie całość miksujemy.
ETAP 3:
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku i wylewamy do płaskiego naczynia.
Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia galaretki.
Następnie delikatnie wyciągamy z naczynia i kroimy na paski grubości ok. 1 cm.
ETAP 4:
Ostudzoną roladę delikatnie rozwijamy i smarujemy kremem.
Na kremie układamy wzdłuż na przemian paski z galaretki i pokrojonych na ćwiartki truskawek i ponownie delikatnie zawijamy w roladę, aby krem nie uciekł.
Gotową roladę lekko dociskamy formując ładny wałek z łączeniem na dole, zawijamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Smacznego :)
SylaUla