alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Książka Kucharska: Niezła babka, czyli wielkanocne baby!

Babka z kisieli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Banalnie prosta do zrobienia babka z dodatkiem kisielu. W zależności jakiego smaku kisiel użyjemy mamy kolor i smak babki. Ja użyłam cytrynowy i jest pyszna.

Babka z kisieli

Składniki:

Babka z kisieli

 

 

Sposób przygotowania:

Babka z kisieli
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i utrzeć do białości. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenie i kisiel. Dodać do utartej masy i wymieszać. Białka ubić na sztywno dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką pszenną. Piec około 50 min w 180 stopniach do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę wystudzić na kratce i zimną polukrować. Forma o średnicy 22 cm. Lukier: wycisnąć sok z pół cytryny, ucierając dodawać porcjami cukier puder do momentu, aż lukier nie będzie za bardzo lejący ale da się rozsmarować na babce. Szklanka o pojemności 250 ml.