Janek6401

Janek6401

Starszy Kucharz
[Przepisów: 12]

Babka z kisieli cytrynowych

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo dobra babka o smaku cytrynowym.

Babka z kisieli cytrynowych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka z kisieli cytrynowych

 

  • CIASTO
  • 150 g tłuszczu
  • 3 żółtka
  • 250 g cukru pudru
  • 3 torebki kisieli cytrynowych
  • 300 g mąki wrocławskiej
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego
  • 250 ml mleka
  • 3 białka
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Babka z kisieli cytrynowych
W makutrze ucieramy tłuszcz z żółtkami i cukrem. W osobnej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz proszkiem kiślowym. Sypkie produkty przesiewamy przez sito do masy. Do tego dodajemy mleko. Mieszamy wszystkie produkty razem. Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy. Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Do niej wlewamy ciasto. Pieczemy ok. 60 min. W piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Gotową babkę studzimy. Możemy podawać ją od razu lub udekorować wg uznania np. polać gotową polewą. SMACZNEGO !
Babka z kisieli cytrynowych
W makutrze ucieramy tłuszcz z żółtkami i cukrem.
Babka z kisieli cytrynowych
Do masy dodajemy sypkie produkty i przesiewamy je przez sito.
Babka z kisieli cytrynowych
Dodajemy proszek kisielowy oraz aromat cytrynowy.
Babka z kisieli cytrynowych
Ciasto wlewamy do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Pieczemy 60 min. / 180 st. C.