luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Babka z majonezem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo długo zwlekałam by upiec ten rodzaj babki. Byłam pewna, że połączenie ciasta z majonezem nie może się udać. To był wielki błąd i teraz żałuję, że tak późno się zdecydowałam. Babka jest puszysta i bardzo, ale to bardzo długo zachowuje wilgoć

Babka z majonezem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka z majonezem

 

Sposób przygotowania:

Babka z majonezem
Białka ubić na sztywną pianę dodając po trosze cukier i po jednym żółtku. Miksując na wolnych obrotach, dodać po łyżce majonez. Obie mąki przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć z masą jajeczną. Formę z kominkiem wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, przelać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180'C na 35-40 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Wyjąć, wystudzić, zimne przełożyć na deseczkę i posypać cukrem pudrem. Można polać polewą
Babka z majonezem
Etap 1: Białka ubijam z cukrem na sztywną pianę
Babka z majonezem
Etap 2: Dodaję po jednym żółtku i po łyże majonezu
Babka z majonezem
Etap 3: Przesiewam obie mąki z proszkiem do pieczenia
Babka z majonezem
Etap 4: Wystudzoną posypuję cukrem pudrem

Tagi:

jajko jajka