Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Babka z mlekiem w proszku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzieci na pewno polubią ten wypiek za wyjątkowy mleczny smak. Moim zdaniem jest to ciasto doskonałe na przyjęcia i letnie pikniki.

Babka z mlekiem w proszku

Składniki:

Babka z mlekiem w proszku

na ciasto

 

na lukier

  • 100 g cukru pudru
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 40 ml wody
  • 40 ml soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Babka z mlekiem w proszku
Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek. Miękkie masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaję po jednym żółtku. Miksuję. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia i mleko w proszku. Miksuję. Białka ubijam na sztywno. Dodaję do ciasta. Ciasto przelewam do formy keksowej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piekę około 45-50 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzę.

Lukier: Cukier puder mieszam z wodą i sokiem z cytryny. Polewam wystudzone ciasto. Dekoruje skórką cytrynową.