Sposób przygotowania:
Wielkanocna babka z niespodzianką
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! 1. Babka kakaowa: Masło utrzeć z cukrem do puszystości. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksować. Mąkę, proszek i kakao wymieszać, przesiać, a następnie dodać do puszystego masła z jajkami. Delikatnie wymieszać szpatułką. Keksówkę o dolnych wymiarach 22,5 x 8,5 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wypełnić ciastem, wyrównać. Piec w 160st.C około 40-50 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wystudzoną, kakaową babkę pokroić na kromki, a z każdej kromki wyciąć za pomocą foremki dowolny kształt (może to być zajączek, jajko, baranek itp.) 2. Babka waniliowa: Masło utrzeć z cukrem do puszystości. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksować. Mąkę i proszek wymieszać, przesiać, a następnie dodać do puszystego masła z jajkami. Delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec wlać mleko i wymieszać. Keksówkę o dolnych wymiarach 22,5 x 8,5 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na spód formy wyłożyć cienką warstwę ciasta jasnego, następnie blisko siebie poukładać na nim wycięte z kakaowej babki zajączki/ baranki/ jajka itp. Resztę formy wypełnić ciastem jasnym, tak aby zakryło ciemne ciasto. Piec w 160st.C około 40-50 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. 3. Lukier: Cukier puder rozetrzeć z sokiem. Gotową babkę polać lukrem i udekorować, np. rodzynkami, wiórkami kokosowymi itp. Smacznego!
marietta