bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na szparagi

Bagienna zupa Nigelli

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Nie kazdy lubi groszek jak moja corka, ale w tej zupie zjada go całkowicie :)

Bagienna zupa Nigelli

Składniki:

Bagienna zupa Nigelli

 

  • 3 kubki mrożonego groszku
  • 1 dymka - część zielona
  • ok. 1 l bulionu warzywnego lub z kury
  • 1/2 op. fety
  • groszke ptysiowy
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Bagienna zupa Nigelli
Groszek i dymkę - tylko tę część zioloną - gotuje w bulionie. Odstawiam, wyrzucam cebulę a groszek z bulionem wkładam do miksera. W oryginalnym przepisie dodaje sie teraz pokrojoną mozzarelle (ale dla mnie to połączenie jest troche mdłe) i miksuje wszystko razem aż będzie gładka zupa. Ja dzisiaj dodałam fety (połowe z tej połowy opakowania) i zmiksowałam to razem. Doprawiłam pieprzem i sola, natomiast reszte fety pokroiłam w kosteczke i podałam na talerz razem z groszkiem ptysiowym. Zupa jest jadowicie niesamowicie zielona :) i bardzo szybko sie ją robi.