Niezależnie od tego czy białe czy zielone, gdy tylko wiosna zawita mamy na nie ochotę. Szparagi górą!
Skąd się wzięły?
Obecności szparagów doszukiwać możemy się już w starożytności - w Rzymie warzywo to uchodziło za prawdziwy przysmak! Następnie szparagi pojawiły się również we Włoszech, skąd ruszyły na podbój całej Europu. Obecnie smakołyki te uprawia się niemal we wszystkich krajach świata, ich największymi producentami jest Holandia, Japonia, Tajwan i Stany Zjednoczone.
Jakie witaminy i minerały zawierają?
Szparagi to skarbnica składników mineralnych i witamin! Są one źródłem kwasu foliowego, wapnia, fosforu, potasu, witaminy C i E, a także bata karotenu! Dzięki sporej zawartości antyoksydantów, zapobiegają również powstawaniu nowotworów.
Na rynku spożywczym możemy spotkać wiele gatunków tego smacznego warzywa: szparagi zielone, białe czy fioletowe- wszystkie pyszne i niezastąpione! Co z nich przygotować?
Szparagi idealnie sprawdzają się jako oryginalna przystawka, wartościowy obiad lub lekka kolacja. Smakołyki te podawać można w towarzystwie mięs, wędlin, ryb, grzybów, mieszanki warzyw czy aromatycznych sosów. Można je zarówno marynować jaki i mrozić, fantastycznie spiszą się też podane z rozpływającym się masłem i bułką tartą.
Nie macie pomysłu na smaczny obiad, a może chcecie urozmaicić nudne menu? Przyjrzyjcie się przepisom zawartym w naszej książce kucharskiej – są wspaniałym sposobem na pyszny i sycący posiłek. Do dzieła!
Skąd się wzięły?
Obecności szparagów doszukiwać możemy się już w starożytności - w Rzymie warzywo to uchodziło za prawdziwy przysmak! Następnie szparagi pojawiły się również we Włoszech, skąd ruszyły na podbój całej Europu. Obecnie smakołyki te uprawia się niemal we wszystkich krajach świata, ich największymi producentami jest Holandia, Japonia, Tajwan i Stany Zjednoczone.
Jakie witaminy i minerały zawierają?
Szparagi to skarbnica składników mineralnych i witamin! Są one źródłem kwasu foliowego, wapnia, fosforu, potasu, witaminy C i E, a także bata karotenu! Dzięki sporej zawartości antyoksydantów, zapobiegają również powstawaniu nowotworów.
Na rynku spożywczym możemy spotkać wiele gatunków tego smacznego warzywa: szparagi zielone, białe czy fioletowe- wszystkie pyszne i niezastąpione! Co z nich przygotować?
Szparagi idealnie sprawdzają się jako oryginalna przystawka, wartościowy obiad lub lekka kolacja. Smakołyki te podawać można w towarzystwie mięs, wędlin, ryb, grzybów, mieszanki warzyw czy aromatycznych sosów. Można je zarówno marynować jaki i mrozić, fantastycznie spiszą się też podane z rozpływającym się masłem i bułką tartą.
Nie macie pomysłu na smaczny obiad, a może chcecie urozmaicić nudne menu? Przyjrzyjcie się przepisom zawartym w naszej książce kucharskiej – są wspaniałym sposobem na pyszny i sycący posiłek. Do dzieła!