Bagietki z ziarnami na mące graham

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Mięciutkie i smaczne, giną jeszcze ciepłe :) A co zrobić, by rano nie czekać aż ciasto wyrośnie? Wystarczy przygotować ciasto wieczorem i wstawić na noc do lodówki, by rano w kilka chwil zrobić pyszne bagietki.

Bagietki z ziarnami na mące graham

Składniki:

Bagietki z ziarnami na mące graham

 

  • 350 g mąki pszennej graham (typ 1850)
  • 50 g mąki pszennej typ 650
  • 25 g świeżych drożdży
  • ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki naturalnego kefiru
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2 łyżki nasion chia
  • duża szczypta suszonego oregano
  • mak do posypania

Sposób przygotowania:

Bagietki z ziarnami na mące graham
Obie mąki przesiać, wymieszać z solą, oregano i ziarnami. Zrobić dołek i rozkruszyć do niego drożdże, zasypać cukrem i wlać 3-4 łyżki ciepłej (ale nie wrzącej!) wody. Odstawić na chwilę, aż z drożdży zrobi się charakterystyczna pianka. Następnie dodać kefir, olej i resztę wody. Wyrabiać ciasto do czasu, aż zacznie odchodzić od dłoni i miski. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (lub jeśli robimy wieczorem, do lodówki na noc). Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na dwie części i uformować bagietki. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C. Przed włożeniem bagietek do piekarnika, naciąć je, posmarować z wierzchu wodą i posypać makiem. Piec ok. 15 minut.

Tagi:

mak