Sposób przygotowania:
Bagietki z ziarnami na mące graham
Obie mąki przesiać, wymieszać z solą, oregano i ziarnami. Zrobić dołek i rozkruszyć do niego drożdże, zasypać cukrem i wlać 3-4 łyżki ciepłej (ale nie wrzącej!) wody. Odstawić na chwilę, aż z drożdży zrobi się charakterystyczna pianka. Następnie dodać kefir, olej i resztę wody. Wyrabiać ciasto do czasu, aż zacznie odchodzić od dłoni i miski. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (lub jeśli robimy wieczorem, do lodówki na noc). Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na dwie części i uformować bagietki. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C. Przed włożeniem bagietek do piekarnika, naciąć je, posmarować z wierzchu wodą i posypać makiem. Piec ok. 15 minut.