Sposób przygotowania:
Bagietki z ziołami
1. Mąkę wsypujemy do miski 2. Do mąki wlewamy gorącą wodę ( ale nie gotującą) - mieszamy łyżką do połączenia się składników 3. Dodajemy następnie drożdże suche, łyżeczkę cukru oraz dwie łyżeczki soli 4. Wyrabiamy ciasto rękoma 5. Miskę smarujemy olejem , przekładamy do niej wyrobione ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby ciasto podwoiło swoją objętość 6. Ciasto ostrożnie przekładamy na stolnicę tak aby nie opadło 7. Ciasto dzielimy na tyle części ile chcemy bagietek ( w zależności od wielkości ) 8. Delikatnie formujemy bagietki i przekładamy na natłuszczoną blaszkę - odstawiamy na 20 minut 9. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni 10. Bagietki smarujemy białkiem i posypujemy ziołami 11. Nagrzany piekarnik spryskać wodą 12. Wkładamy bagietki do piekarnika- pieczemy 10 minut , zmniejszamy temperaturę do 200 i pieczemy do zarumienienia się bagietek.