Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Bagietki z ziołami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne bagietki z ziołami, chrupiąca skórka. Posmarowana masełkiem rozpływa się w ustach. Idealna do śniadanka

Bagietki z ziołami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bagietki z ziołami

 

  • 200 ml gorącej wody
  • 400 g mąki
  • 2 łyżeczki soli ( płaskie )
  • łyżeczka cukru
  • 8 g drożdży suchych
  • 1 białko

 

Sposób przygotowania:

Bagietki z ziołami
1. Mąkę wsypujemy do miski 2. Do mąki wlewamy gorącą wodę ( ale nie gotującą) - mieszamy łyżką do połączenia się składników 3. Dodajemy następnie drożdże suche, łyżeczkę cukru oraz dwie łyżeczki soli 4. Wyrabiamy ciasto rękoma 5. Miskę smarujemy olejem , przekładamy do niej wyrobione ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby ciasto podwoiło swoją objętość 6. Ciasto ostrożnie przekładamy na stolnicę tak aby nie opadło 7. Ciasto dzielimy na tyle części ile chcemy bagietek ( w zależności od wielkości ) 8. Delikatnie formujemy bagietki i przekładamy na natłuszczoną blaszkę - odstawiamy na 20 minut 9. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni 10. Bagietki smarujemy białkiem i posypujemy ziołami 11. Nagrzany piekarnik spryskać wodą 12. Wkładamy bagietki do piekarnika- pieczemy 10 minut , zmniejszamy temperaturę do 200 i pieczemy do zarumienienia się bagietek.
Bagietki z ziołami
wyrabianie ciasta - do momentu aż będzie gładkie
Bagietki z ziołami
do mąki wlewamy gorącą ale nie gotującą wodę
Bagietki z ziołami
mieszamy mąkę z wodą , dodajemy drożdże , cukier i sól
Bagietki z ziołami
wykłądamy wymieszane składniki i zagniatamy rękoma