eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Pizza Eli na ziołowo czosnkowym cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tym razem przygotowałam pizzę na czosnkowo ziołowym cieście Obłożyłam pizzę kurczakiem wędzonym, szynką, pieczarkami i papryką.

Pizza Eli na ziołowo czosnkowym cieście

Składniki:

Pizza Eli na ziołowo czosnkowym cieście

ciasto

obłożenie

  • 150 g szynki
  • 150 g wędzonej piersi kurczaka
  • 1 mała czerwona papryka
  • 10 pieczarek
  • 200 g sera gouda
  • keczup

Sposób przygotowania:

Pizza Eli na ziołowo czosnkowym cieście

przygotowanie ciasta

Pizza Eli na ziołowo czosnkowym cieście
Do miski wsypać suche składniki, dodać zaczyn z drożdży i wodę.

Wymieszać suche składniki ciasta : mąkę, czosnek, suszone pomidory, oregano, bazylię, tymianek i sól.

Drożdże pokruszyć, dodać cukier, łyżeczkę mąki, zalać 50 ml ciepłej wody i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do suchych składników dodać zaczyn z drożdży i 50 ml ciepłej wody.

przygotowanie ciasta cd

Pizza Eli na ziołowo czosnkowym cieście
Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrobić ciasto. Dodać olej i jeszcze wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Przykryć ciasto czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce żeby wyrosło.

przygotowanie pozostałych składników

Pizza Eli na ziołowo czosnkowym cieście
Przygotować wszystkie składniki obłożenia pizzy.

Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Opłukaną paprykę oczyścić i pokroić w słupki. Szynkę i pierś kurczaka pokroić na mniejsze plasterki.

Ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

przygotowanie pizzy

Pizza Eli na ziołowo czosnkowym cieście
Ciasto rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na nim ciasto.

przygotowanie pizzy cd

Pizza Eli na ziołowo czosnkowym cieście

Ciasto posmarować ostrym keczupem.

przygotowanie pizzy cd

Pizza Eli na ziołowo czosnkowym cieście

Na cieście rozłożyć szynkę, pierś kurczaka, pieczarki i paprykę.

przygotowanie pizzy cd

Pizza Eli na ziołowo czosnkowym cieście

Całość posypać serem gouda. Blachę z pizzą wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C góra - dół i piec około 30 minut. Smacznego!