Sposób przygotowania:
Pizza Eli na ziołowo czosnkowym cieścieprzygotowanie ciasta
Wymieszać suche składniki ciasta : mąkę, czosnek, suszone pomidory, oregano, bazylię, tymianek i sól.
Drożdże pokruszyć, dodać cukier, łyżeczkę mąki, zalać 50 ml ciepłej wody i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do suchych składników dodać zaczyn z drożdży i 50 ml ciepłej wody.
przygotowanie ciasta cd
Wyrobić ciasto. Dodać olej i jeszcze wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Przykryć ciasto czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce żeby wyrosło.
przygotowanie pozostałych składników
Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Opłukaną paprykę oczyścić i pokroić w słupki. Szynkę i pierś kurczaka pokroić na mniejsze plasterki.
Ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
przygotowanie pizzy
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na nim ciasto.
przygotowanie pizzy cd
Ciasto posmarować ostrym keczupem.
przygotowanie pizzy cd
Na cieście rozłożyć szynkę, pierś kurczaka, pieczarki i paprykę.
przygotowanie pizzy cd
Całość posypać serem gouda. Blachę z pizzą wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C góra - dół i piec około 30 minut. Smacznego!