krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Bajaderka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

bardzo dobre polecam wszystkim

Bajaderka

Składniki:

Bajaderka

 

  • mąki 15 dag cukru pudru 20 dag margaryny 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżek rumu 5 dag rodzynek 5 dag łuskanych włoskich orzechów 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Bajaderka
1.Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto i odstawiamy je na 30 minut do lodówki.

2.Ciasto dzielimy na dwie części i wylepiamy nim dwie jednakowe,płaskie prostokątne formy.Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni celsjusza.

3.Jedną formę wyjmujemy,a drugą pozostawiamy w tej samej temperaturze w piekarniku jeszcze na 10 minut.

4.Ciasta wyjmujemy z form i studzimy.To które piekło sie dłużej kruszymy wałkiem i używamy do masy.

5.Przygotować masę:margarynę ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami,Dodajemy startą czekoladę i pokruszone ciasto.Na końcu wlewamy rum,wsypujemy bakalie i starannie mieszamy.Masę rozsmarowujemy równą warstwą na wystudzonym cieście.

Tagi:

czekolada