Sposób przygotowania:
Simit- tureckie bajgle
1. Ciasto: Drożdże wymieszać z suchymi składnikami, dodać wszystkie mokre i wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 2. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 10 równych części. Z każdej zrobić wałeczek o długości około 70 cm (zdjęcie 2), złożyć na pół (zdjęcie 3), a następnie uformować świderek (zdjęcie 4). Złączyć oba końce tworząc wianuszek (zdjęcie 5). Wianuszki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie (urosną!) Odstawić na 30 minut do podwojenia objętości. 3. Bajgle posmarować wodą z miodem i posypać sezamem. Piec w 200st.C około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smacznego!
marietta