akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Simit- tureckie bajgle

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Niesamowicie dobre! Ładnie wyglądają, są miękkie w środku, a chrupiące z wierzchu. Polecam!

Simit- tureckie bajgle Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Simit- tureckie bajgle

 

 

  • Dodatkowo:
  • ¾ szkl. podprażonego sezamu
  • 1/3 szkl. wody z 1 łyżką miodu

Sposób przygotowania:

Simit- tureckie bajgle
1. Ciasto: Drożdże wymieszać z suchymi składnikami, dodać wszystkie mokre i wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 2. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 10 równych części. Z każdej zrobić wałeczek o długości około 70 cm (zdjęcie 2), złożyć na pół (zdjęcie 3), a następnie uformować świderek (zdjęcie 4). Złączyć oba końce tworząc wianuszek (zdjęcie 5). Wianuszki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie (urosną!) Odstawić na 30 minut do podwojenia objętości. 3. Bajgle posmarować wodą z miodem i posypać sezamem. Piec w 200st.C około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smacznego! 
Simit- tureckie bajgle
Uformowany wałeczek do tureckiego bajgla.
Simit- tureckie bajgle
Złożenie na pół ciasta do tureckiego bajgla.
Simit- tureckie bajgle
Uformowanie świderka z ciasta na Simit.
Simit- tureckie bajgle
Uformowanie okrągłych wianuszków z ciasta.