AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Ciasto oliwkowo kminkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto wytrawne, które będzie pyszną przekąską jak i też dodatkiem do potraw. Ja bardzo je lubię jako dodatek do zup kremów, zamiast grzanek.

Ciasto oliwkowo kminkowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto oliwkowo kminkowe

 

  • 270 gram mąki
  • 100 gram żółtego sera
  • 80 gram oliwek
  • kilka suszonych pomidorów z zalewy
  • 4 jajka
  • pół szklanki oliwy
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cząbru
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki kminku (całego)

Sposób przygotowania:

Ciasto oliwkowo kminkowe
Mąkę przesiałam do dużej miski, dodałam proszek do pieczenia, sól oraz resztę przypraw, wymieszałam. Wbiłam jajka. Następnie wlewałam oliwę jednoczesnie wszystko razem mieszając. Wyrobiłam gładkie ciasto.

Ser żółty pokroiłam w kostkę a oliwki w plasterki, pomidory suszone z zalewy na mniejsze kawałki. Wszystko to wrzuciłam do ciasta i znowu wymieszałam.

Ciasto przełożyłam do formy na tartę.

Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut.
Ciasto oliwkowo kminkowe
Ciasto z przyprawami i z dodatkami, tuż przed pieczeniem