Sposób przygotowania:
Simit czyli turecki bajgel
Do miski wsyp mąkę . Do szklanki wlej mleko i rozrób w nich drożdże z cukrem . Wlej go do mąki do zagłębienia i zamieszaj zrobi się lekko gęstawe.poczekaj 20 minut kiedy zacznie pracować i dodaj jajo wodę sól i olej wyrób ciasto . Przykryj ściereczką i zostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia Kiedy ciasto urośnie podziel na 10 kawałków. Zrób z każdego kawałka ciasta takie wałeczki o długości mniej więcej 70 cm. Złóż w pół i skręć delikatnie dookoła własnej osi aż otrzymasz świderek. Złączy jego końce i ułóż na blacie posypaną mąką . Tak przygotowane bajgle zostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Miód przelejze słoika do miseczki . Podrośnięte bajgle zanurz w miodzie z obu stron, lekko odsącz je nad miską, a następnie obtocz w sezamie. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
marietta
lalunia
Super że ci przypadły do gustu.
lukrowanepierniczki