lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Simit czyli turecki bajgel

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bułeczki rewelacyjne polecam sezam idealnie do nich pasuje :)

Simit czyli turecki bajgel Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Simit czyli turecki bajgel

 

  • 50 gram drożdży świeżych
  • 220 g letniej wody
  • 100 ml mleka sojowego Rice drink
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki cukru
  • 650 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 szklanki sezamu
  • 1/3 szklanki pekmezu lub melasy (Ja nie miałam więc dałam miód )

 

Sposób przygotowania:

Simit czyli turecki bajgel
Do miski wsyp mąkę . Do szklanki wlej mleko i rozrób w nich drożdże z cukrem . Wlej go do mąki do zagłębienia i zamieszaj zrobi się lekko gęstawe.poczekaj 20 minut kiedy zacznie pracować i dodaj jajo wodę sól i olej wyrób ciasto . Przykryj ściereczką i zostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia Kiedy ciasto urośnie podziel na 10 kawałków. Zrób z każdego kawałka ciasta takie wałeczki o długości mniej więcej 70 cm. Złóż w pół i skręć delikatnie dookoła własnej osi aż otrzymasz świderek. Złączy jego końce i ułóż na blacie posypaną mąką . Tak przygotowane bajgle zostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Miód przelejze słoika do miseczki . Podrośnięte bajgle zanurz w miodzie z obu stron, lekko odsącz je nad miską, a następnie obtocz w sezamie. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Simit czyli turecki bajgel
Przygotowana bułeczka przed pieczeniem :)