Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 457]

Bajgle z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
  • KALORIE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne bułeczki w sam raz do pracy, są tak smaczne, że wystarczy tylko posmarować masłem i dżem. Nie wymagają dużo pracy podczas przygotowania. Polecam, daj się skusić.

Bajgle z makiem

Składniki:

Bajgle z makiem

 

Sposób przygotowania:

Bajgle z makiem

I

Bajgle z makiem
Przygotowanie ciasta, łaczymy składniki na cisto, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia, najlepiej przykryć suchą, czystą ściereczką.

1. Mleko lekko podgrzewamy, drożdże pokruszone przekładamy do miski, dodajemy połowę szklanki mleka, jedną łyżkę cukru i dwie łyżki mąki pszennej. Odstawiamy do wyrośnięcia.

2. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe mleko, olej, wodę, wbijamy jajko, wsypujemy sól i dodajemy wyrośnięty rozczyn.
3. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.

II

Bajgle z makiem
przygotowane ciasto, wałkujemy w wałek, kroimy w plastry , skręcamy wałki w bułki.

4. Następnie wyrośnięta ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i robimy wałek i dzielimy na 24 części. Z każdego kawałka ciasta robimy wałek około 15 cm. Każdy wałek skręcić ruchem spiralnym i złączyć na końcach, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

III

5. Smarujemy bajgle roztrzepanym widelcem białkiem, posypujemy suchym makiem i pieczemy 20 minut w rozgrzanym piekarniku.
6. Gotowe. Smacznego.