Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Bezglutenowe kluseczki leniwe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie w przygotowaniu, rozpływające się w ustach i pyszne kluseczki leniwe, w wersji bezglutenowej. Można je podać na słodko z sosem owocowym lub polane masełkiem, posypane cukrem i cynamonem lub na wytrawnie, z mięsnym sosem.

Bezglutenowe kluseczki leniwe

Składniki:

Bezglutenowe kluseczki leniwe

 

 

  • Dodatkowo:
  • 2 l wody
  • 1 płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Bezglutenowe kluseczki leniwe

Przygotowanie żółtek i twarogu:

Bezglutenowe kluseczki leniwe
Żółtka, ziemniaki i twaróg ubite na gładko

Nastawić wodę z solą żeby się zagotowała. Żółtka wrzucić do miski z ziemniakami twarogiem. Ubić tłuczkiem na gładką masę.

Ubijanie piany z białek

Bezglutenowe kluseczki leniwe
Białka jaj kurzych ubite na sztywną pianę

Białka ubić na sztywną pianę. Do osobnej miski wrzucić mąki i sól, dokładnie wymieszać. Dodać do masy twarogowej, wymieszać. Dodać białka i znów dokładnie wymieszać.

Gotowanie klusek

Bezglutenowe kluseczki leniwe
Wałeczki z ciasta i pokrojone kluski leniwe

Blat podsypać mąką kukurydzianą. Z ciasta uformować wałeczki i wykrawać z nich kluski. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować przez minutę, od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Smacznego!