Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Bakaliowe racuszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bakaliowe racuszki w sam raz na szybki przedświąteczny obiad.

Bakaliowe racuszki

Składniki:

Bakaliowe racuszki

 

  • mąka ( u mnie Lubella Pełnoziarnista ) - 0,5 szkl
  • jajko - 1 szt
  • mleko - 0, 5 szklanki
  • soda - 1 łyżeczka
  • mak - 3 łyżki
  • kandyzowana skórka pomarańczowa - 1 łyżka
  • pokrojone migdały - 1 łyżka
  • pokrojone suszone morele - 5 szt
  • cukier puder - 1 łyżka

 

  • Dodatkowo:
  • miód - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Bakaliowe racuszki
Uwaga ! Ja smażyłam na patelni z wgłębieniami do pancakes - stąd ich mały rozmiar i kolor. Równie dobrze można smażyc je na zwykłej patelni. Będą większe , grubsze i trochę ciemniejsze.Sposób przyrządzenia: Mąkę mieszamy z makiem, jajkiem, mlekiem, sodą i cukrem pudrem. Dodajemy morele , migdały i skórkę. Dokładnie mieszamy. Smażymy z obu stron na mocno rozgrzanej patelni. ( pilnujemy , gdyż lubią się przypalac! ). Polewamy miodem! Zajadamy gorące!

Tagi:

jajko jajka mak